Verder over Mauthausen

Klik hier voor een land kaart met onder meer Mauthausen voor een beeld van het totaal.

in of rond Mauthausen Oostenrijk of de subkampen daarvan

Voorlopig is onbekend hoe een kort verblijf ( 12/9 of 12/10 ’44 dan wel 6/11 [zie kaart] ’44 in Mauthausen geplaatst moet worden ( ligt bij benadering op 165 km westelijk van Wenen, in totaal 555 km vanaf Auschwitz, de wegen toen waren anders dan nu.)


(weergave in pdf voor gemakkelijker vergroten en verkleinen)
De kampen van Gusen en Mauthausen zijn op 5 mei 1945 bevrijd door Amerika.

De 2 kleine kaarten geven een idee over hoe omgegaan moet worden met de spelling en het zoeken naar gegevens. Meier, Meijer of Meyer, naast Jacobson – Jakobson – Jacobsohn etc. , nu kunnen sommige database – zoekers daar wel mee omgaan ( lees: alle varianten worden als één genomen ) maar wat doe je met een voornaamswijzing van Nanny naar Hanny !? Die had ik nog niet verwacht, maar wordt begrijpelijk wanneer je ziet dat sommige kaarten met Kalligrafisch schoonschrift zijn ingevuld ( met krullen en halen ) en kan een N naar een H groeien bij ietsje slordigheid. Kijk nog even naar de voorgaande administratiekaart van Theresienstadt.
Deze 3 kaarten hebben als bron : de Arolsen Archieven i.s.m. Yad Vashem.
De term : “Häftlings Personal Karte” laat zich vertalen met “Gevangenen Persoons Kaart”, Eingewiesen naar introductie, instructie of datum van inschrijving, überstellt met overgebracht.

Samenvatting “naar het buitenland cf kaart Westerbork

30-03-1944 vanuit Amsterdam naar Westerbork barak 72

Dan op 04 of 06 september 1944 vanuit Westerbork dóór naar Theresienstadt.
Vervolgens per 12 sept. of 12 okt. 1944 vanuit Theresienstadt dóór naar het Oosten = Auschwitz met bijbehorende subkampen.
18 januari 1945 of daaromtrent bevrijdt door de Russen cq het Rode Leger.

Wat we ook ‘ongeveer’ weten is, dat Bobrek op 18-01-1945 is beëindigd. Ze heeft wel verteld, dat de Russen zijn gekomen, maar kan ook zijn dat net tevoren voor haar en anderen een reis naar Mauthausen stond gepland, wellicht in het kader van haar beroep als verpleegster.

Aankomst 12-10-1944 in Mauthausen betekent dat zij die Russen niet persoonlijk heeft gekend.
Verblijf in Mauthausen maximaal tot 5 mei 1945 omdat dàt kamp toen door de Amerikanen is bevrijd,
en geeft dan een periode van enkele maanden voor terugkeer en hereniging met Lion, die dan nog kort heeft geleefd.

De gehele oorlogstijd, kamptijd, onzekerheid, angst, slechte voeding, het breekt je geestelijk en lichamelijk af. Daarbij is die tocht in de praktijk niet linea recta. We kunnen het niet meer navragen, maar het zal / moet zwaar zijn geweest, de terugreis en wat je dàn aantreft.
Zo ook Jules Schelvis, wel óók overlevende maar zijn boeken waren nog onvoldoende om alles te beschrijven.

pagina 1 van de Meyer familie
Max Simon Meyer pagina
Nanny Meyer pagina

 

top pagina